Meghalt Karsai Dániel betegtársa...Erzsébet az utolsó napokban elutasította az oxigént is, és...


Meghalt Karsai Dániel betegtársa...Erzsébet az utolsó napokban elutasította az oxigént is, és...



54 éves korában meghalt Dunavölgyi Erzsébet, ALS-beteg, Karsai Dániel sorstársa, aki azért küzdött, hogy az eutanázia legalizálásával méltósággal vethessen véget életének – erősítette meg a hírt a Telexnek lánya.

Dunavölgyi Erzsébet 2022 augusztusában vette észre, hogy valami baj van az egészségével. Az 54 éves óvodapedagógus testnevelést tartott a gyerekeknek, amikor egy gyakorlat bemutatása közben nem tudott lábujjhegyre állni. „Az ember ilyenkor nem arra gondol, hogy halálos beteg” – mondta korábban a Telexnek. Erzsébet több mint harminc orvosnál járt, mire a ritka betegségek osztályán diagnosztizálták nála az ALS-t.

 

Másfél hónapja került be a hospice ellátásba, ahol fokozatosan romlott az állapota, oxigénre akarták tenni, és szondán keresztül táplálni, de ezeket visszautasította. Élete végén már lényegében csak feküdni tudott, a beszéd és a nyelés is nehezére esett – mondta lapunknak a lánya, aki szerint anyja az utolsó napjaiban már nem akart tovább élni. Dunavölgyi Erzsébet végül hétfőn halt meg egy budapesti kórház palliatív osztályán.

Erzsébet egyike volt azoknak a betegeknek, akik csatlakoztak Karsai Dániel alkotmányjogász eutanáziáért folyó küzdelméhez. Karsai az eutanázia legalizálásáért pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB). Erzsébeten kívül egy 63 éves ALS-beteg és egy szklerózis multiplexszel élő házaspár is külön életvégi döntésről szóló kérelmeket nyújtott be a strasbourgi bíróságra. Dunavölgyi Erzsébet perét a lánya viszi tovább.