Széttépte Nógrádot a jégvihar, autókkal menekültek az emberek


Széttépte Nógrádot a jégvihar, autókkal menekültek az emberek

Hatalmas felhőszakadásokkal és szélviharral érkezett meg a szupervihar Szegedre, Makóra és Szentesre, ahol a viharos időjárás okozta káosz és pusztítás sokakat meglepett. Szentesen például több mint 60 milliméter eső esett rövid idő alatt, ami az utóbbi évek egyik leghevesebb viharát hozta el a régióba.

Az Időkép szerint a viharok kialakulását a helyi domborzati viszonyok és összeáramlási vonalak okozták, ami miatt a zivatarcellák lassan mozdultak el, így az érintett területeken hosszú ideig intenzív csapadék hullott. A zivatarokat kísérő heves széllökések és néhol jégverés tovább növelte a kár mértékét.


A legnagyobb csapadékmennyiséget Szentesen mérték, ahol a meteorológusok 60,7 milliméter esőt regisztráltak. A városban sokan nem hittek a szemüknek, ahogy az utcákat elárasztotta a víz, és a vihar szétszaggatta a fák ágait.

A helyi lakosok és a hatóságok egyaránt próbáltak felkészülni a viharra, de az erőssége és hirtelen jöttét sokan alábecsülték. A tűzoltók és mentőszolgálatok folyamatosan dolgoztak a károk enyhítésén és az emberek biztonságának megőrzésén.

 

A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy a következő napokban további viharok várhatók a régióban, ezért mindenki legyen óvatos és kövesse a helyi hatóságok utasításait és ajánlásait. Az ilyen típusú szélsőséges időjárási jelenségek az éghajlatváltozás hatásai miatt egyre gyakoribbak lehetnek a jövőben.