Kiderült, hogy mibe halhatott bele Karsai Dániel... erre nem sokan gondoltak volna elsőre


Kiderült, hogy mibe halhatott bele Karsai Dániel... erre nem sokan gondoltak volna elsőre



Egy orvos válaszolt, hogy mibe hunyhatott el az ALS betegségben szenvedő alkotmányjogász... ez borzalmas, még olvasni is. 


Az ALS-ben szenvedő betegek általában a következő komplikációk miatt halnak meg:


Légzési elégtelenség: A légzőizmok, beleértve a rekeszizmot is, fokozatosan meggyengülnek, ami légzési nehézségeket okoz. Ahogy az ALS előrehalad, a betegek nem képesek megfelelően lélegezni, ami a leggyakoribb közvetlen halálok. Végül ez vezet oxigénhiányhoz, illetve szén-dioxid-felhalmozódáshoz a vérben, ami életveszélyes állapotot eredményez.

Tüdőgyulladás: A légzőizmok gyengesége miatt az ALS betegek hajlamosabbak aspirációra, vagyis arra, hogy a táplálék, folyadék vagy nyál a tüdőbe kerüljön, ami tüdőgyulladást okozhat. A tüdőgyulladás súlyos esetben halálos is lehet.

Szívproblémák: Bár az ALS nem közvetlenül érinti a szívet, a légzésproblémák, az oxigénhiány és egyéb komplikációk szívritmuszavarokat vagy szívmegállást is előidézhetnek.

Az ALS általában nem befolyásolja közvetlenül a kognitív funkciókat, ezért a legtöbb beteg tudatában van állapotának az élet végéig.