Téged is érint, ha te is vissza szoktad vinni az 50 Ft-os palackokat a visszaváltó automatába


Téged is érint, ha te is vissza szoktad vinni az 50 Ft-os palackokat a visszaváltó automatába



A visszaváltási rendszer egyre népszerűbb Magyarországon, hiszen naponta már 6 millió palackot, üveget és dobozt váltanak vissza az országban. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. jelentése szerint ez néhány hét alatt összesen 150 millió visszaváltott csomagolást jelent, ami hatalmas lépés a környezetvédelem és az újrahasznosítás irányába. Ha te is részt veszel a palackok visszaváltásában, akkor biztosan érdemes tudnod a rendszer fejlődéséről és a legfrissebb információkról!


A vállalat közleményében hangsúlyozta:


„a visszaváltási rendszer a pozitív környezetvédelmi hatásai mellett hosszú távon a hazai ipart is szolgálja, mert méri, számolja, anyaga szerint csoportosítja és szállítja az italcsomagolások hulladékát, ami erősítheti a hazai újrahasznosítási ipart és segíti tervezését.”


A MOHU vállalása, hogy az indulástól számított harmadik évre teljesíti a minimum 90 százalékos visszaváltást Magyarországon.


Az adatok szerint augusztus 16-ig több mint 5,5 milliárd forint visszaváltási díjat fizettek be a gyártók. A fogyasztóknak megtérített összeg már eléri a 7,2 milliárd forintot, vagyis csaknem 1,7 milliárd forintot előlegez meg a gyártóknak a MOHU, mert a gyártók csak utólag, havonta fizetik be ezt az összeget.


A visszaváltások csaknem 90 százalékában a boltban levásárolható utalvány formájában kérik vissza a pénzt a vásárlók, ez eddig több mint 6 milliárd forintot jelent. A visszaváltók mintegy 13 százaléka bankszámlára utaltatja a pénz, jótékonyságra pedig körülbelül 0,4 százalékuk ajánlja fel. Jelenleg mintegy 3200 ponton lehet automatákban visszaváltani, és mintegy 1000 kézi visszaváltó hely van.


Megéri visszaváltani a palackokat, ennek több oka is van


Újrahasznosított termékként a palackok visszakerülnek a körforgásba. A palack fajtájától függetlenül 50 forint visszaváltási díjat térítenek vissza, ráadásul a rendszernek köszönhetően a hazai gazdaság is értékes újrahasznosítható alapanyaghoz juthat, nyersanyagot biztosítva az új palackok gyártásához.


Legyél részese a körforgásos gazdálkodásnak, védd te is a környezetet az 50 Ft-os palack visszaváltásával!